Denne artikkelen er en betalt annonse.
Som kateterbruker er det viktig å fokusere på å opprettholde en sunn blære for å redusere risikoen for urinveisinfeksjoner og den smerte og ubehag dette kan medføre. De fleste kateterbrukere bruker et engangskateter når de skal urinere.
Ved bruk av engangskateter er det ofte pasienten selv som utfører kateteriseringen, når vedkommende trenger å urinere. Når du skal begynne med selvkateterisering, vil du alltid få grundig opplæring i hvordan du gjør dette av helsepersonell. Dette kan for eksempel være en lege, sykepleier eller uroterapeut.
Hvorfor bruke kateter?
Et kateter brukes som et hjelpemiddel for å tømme blæren helt hvis man ikke kan urinere selv. Når man skal begynne å kateterisere hjemme, brukes et engangskateter, som føres inn i blæren gjennom urinrøret når blæren skal tømmes, og som trekkes ut igjen når prosessen er ferdig.
Engangskatetre er den foretrukne metoden for kateterbrukere, da det er enkelt og raskt å bruke. Dessuten er de fleste engangskatetre på markedet i dag så små og kompakte som mulig, noe som gjør dem lette å ta med seg overalt – også utenfor hjemmet.5 gode råd for selvkateterisering
Her får du 5 gode råd for å oppnå gode resultater med selvkateterisering.
Velg et kateter som passer til din hverdag
Det er viktig at du velger et engangskateter som passer til din hverdag. Noen kateterbrukere velger i begynnelsen å ikke bruke kateteret på jobb eller på annen måte utenfor hjemmet, noe som ikke er særlig hensiktsmessig. Dette kan føre til urinveisinfeksjoner, da urinen blir for lenge i blæren.
Grunnen til dette er at mange brukere opplever katetrene som lite diskrete, og de ønsker ikke at noen skal oppdage at de bruker et kateter ved vannlating. Her kan en løsning være å velge et kompakt kateter som enkelt kan legges i lommen. Coloplast har utviklet SpeediCath Compact-katetre for både menn og kvinner, som er enkle å ta med seg hvor enn du befinner deg.
Sørg for god håndhygiene
Når du skal selvkateterisere, er det alfa og omega at du sørger for god håndhygiene. Vask hendene grundig eller bruk håndsprit både før og etter kateteriseringsprosessen. Det er viktig at du ikke berører en steril del av kateteret når du fører det inn i urinrøret.
Tøm blæren hver 3.-4. time
Å få en god rutine med å tømme blæren gir den beste forutsetningen for en sunn blære og å unngå at det dannes bakterier i blæren som kan føre til urinveisinfeksjoner. Det er derfor en god idé å tømme blæren hver 3. eller 4. time, slik at urinen ikke ligger for lenge i blæren. Noen har også behov for å tømme blæren om natten, men ikke alle. Å drikke mindre etter kl. 18 kan redusere sjansen for at du må opp om natten og tømme blæren.
Husk å tømme blæren helt
Urin må ikke ligge for lenge i blæren, da bakterier og avfallsstoffer samler seg opp, noe som kan føre til urinveisinfeksjoner. Derfor er det viktig at blæren tømmes helt hver gang du kateteriserer. Det kan være at vinkelen på kateteret må justeres underveis i tømmeprosessen, og du må huske å trekke kateteret ut sakte og forsiktig, slik at urinen ikke gjemmer seg i lommer i blæren.
*Å tømme blæren helt defineres som under 10 ml urin tilbake. Individuelle forskjeller kan imidlertid forekomme.
Drikk gjerne 1½-2 liter væske om dagen
For daglig å kunne skylle nyrene, urinlederen og blæren godt gjennom for avfallsstoffer, er det en god idé å drikke rikelig med væske – gjerne 1½-2 liter om dagen. Det anbefales å hovedsakelig drikke vann, da kaffe, te, brus, søte drikker og alkohol kan irritere blæren.
Meld deg inn i Coloplast Care og bestill gratis vareprøver
Når du melder deg inn i Coloplast Care, har du muligheten til å bestille gratis vareprøver på katetre. Dette gir deg mulighet til å finne frem til akkurat de katetrene som passer best for deg og din hverdag. Trenger du hjelp og veiledning, har du som medlem også tilgang til Coloplast sine egne sykepleiere, som kan gi deg råd og svare på spørsmål du måtte ha.