Slik velger du riktig lån for dine finansielle behov i Norge

En av nøklene til å sikre seg et lån i Norge, som i mange andre land, er å velge det riktige lånet for dine finansielle behov. Det finnes tusen og én grunner til å vurdere å ta opp et lån. Det er imidlertid viktig å være klar over at du ikke kan oppnå finansiell frihet hvis du ikke påtar deg ansvaret for å betale tilbake lånene dine.

Lån er avgjørende. Du kan ikke bare ta opp et lån uten videre, for det kan få store konsekvenser. Du må ta hensyn til mange faktorer og krav før du søker om et lån. Ved å gjøre din due diligence når du søker lån, kan du unngå kostbare finansielle feil, lånefeller, og svindlere. Lån skal hjelpe deg med å løse et finansiell behov, ikke skape flere behov for deg. Det er i din egen interesse å undersøke alle muligheter, selv om det finnes mange, før du tar opp et lån.

Er du utlending, lovlig bosatt eller statsborger i Norge og ønsker et lån for å løse dine finansielle behov? Lurer du på hvordan du søker om lån? Har du problemer med å avgjøre hvilke finansinstitusjoner du kan stole på?

Denne artikkelen forklarer i detalj alt du trenger å vite om lån og hvordan du velger riktig lån for dine finansielle behov i Norge.

I det følgende beskrives ulike måter å velge riktig lån på i Norge:

Vurder lånefaktorer

Det er flere faktorer som i stor grad påvirker lånesøknaden din: beløpet du får, og ikke minst hvor lang tid du trenger for å betale tilbake lånet. 

Hovedstol Beløp

Hovedstolen kalles også lånebeløpet. Dette er det beløpet du ønsker å låne. Hvorvidt du er kvalifisert for lån, avhenger av inntekten din og kreditthistorikken din. Ikke desto mindre kan du vurdere å være bestemt på hvor mye penger du ønsker å låne. Det er også verdt å merke seg at dette hovedbeløpet påvirker alle andre faktorer som vil bli tatt i betraktning i fremtiden.

Rentesats

For rask forståelse kan du definere renten som lånekostnaden. Det er det ekstra beløpet som legges på lånet ditt per år. Renten gir ikke bare fortjeneste, men også sikkerhet for långiveren. Rentesatsen varierer. Den avhenger av beløpet du låner og av långiveren. Det er viktig å ta hensyn til denne faktoren fordi høye renter vil gjøre det vanskelig å betale tilbake lånet. Når du sammenligner alternativene dine, kan du dessuten oppdage hvilke renter som er ublu.

Lånets løpetid

Hvor lang tid passer det for deg å betale tilbake lånet ditt? Det er svært viktig å være oppmerksom på lånevilkårene før du tar opp et lån fra en finansinstitusjon eller långiver. Hvis du ikke er i stand til å betale tilbake lånet i tide, får du nemlig en dårlig kredittscore eller kreditthistorikk. Med en dårlig kreditthistorikk reduserer du sjansene dine for å få bedre låneavtaler i fremtiden. Rentene på lån til utlendinger er høyere fordi de utgjør en større risiko for långiverne.

Kredittscore

Det er vanskelig å få lån med dårlig kredittscore eller kreditthistorikk. Din kredittscore er ganske enkelt din historikk når det gjelder lån og tilbakebetaling av lån. Den viser om du er kredittverdig, noe som i stor grad avgjøres av hvor tidlig eller sent du betaler tilbake lånene dine. God kreditt betyr flere låneavtaler. Med en dårlig kreditthistorikk vil du ikke kunne få lån. Hvis du får det, kan det være med høyere renter eller sikkerhet. Hvis du har en dårlig kredittscore, kan du allerede nå begynne å rette opp dette ved å betale ned tidligere gjeld. Det finnes likevel långivere som har spesialisert seg på å gi lån til personer med dårlig kredittverdighet.

Krav

Som norsk statsborger kan du bare få tilgang til et lån hvis du oppfyller følgende krav:

  • Bevis på inntekt
  • Bevis på ansettelsesforhold
  • God kreditthistorie
  • Bankkonto hos en finansinstitusjon

Hvis du er utlending i Norge, må du imidlertid oppfylle disse kravene:

  • Pass
  • Legitimasjon
  • Bevis på fast inntekt og arbeid 
  • Bevis på at du har bodd i Norge i minst to år.
  • Bankkonto i en finansinstitusjon

Forstå hvilke typer lån som finnes i Norge

Det finnes ulike typer lån du kan få i Norge. Hvert lån løser et spesifikt problem. Hver lånetype krever også en unik søknadsprosess, krav, og funksjoner.

Personlige lån/Forbrukslån

Denne typen lån brukes til ulike formål alt etter hva som passer deg og dine behov. Du trenger en god kredittscore og bevis på inntekt for å få et privatlån. Denne typen lån er ikke et lån med sikkerhet. Det betyr at det ikke krever sikkerhet. Det kommer imidlertid med høye renter fordi det er en høy risiko for långiveren.

Boliglån

Som navnet antyder, bruker du boliglån til å kjøpe nytt hus eller innrede boligen din. Dette er et langsiktig lån som er sikret. Rentene er minimale sammenlignet med privatlån fordi du bruker huset ditt som sikkerhet.

Studielån

Norge har utdanning av høy kvalitet som standard. Derfor tiltrekker Norge seg mange internasjonale studenter hvert år. Du kan få studielån fra Statens lånekasse for utdanning. De viktigste kravene er et bevis på at du er tatt opp ved en norsk utdanningsinstitusjon, finansiell informasjon og en kausjonist.

Andre typer lån med sikkerhet er billån og lån til småbedrifter.

Billån krever bilen som sikkerhet. Ofte kan långiveren trenge opplysninger om bilen, for eksempel navn, merke, modell og produksjonsår.

Hvis du søker om lån til småbedrifter, må du være klar til å legge frem en detaljert forretningsplan, finansielle prognoser og sikkerhet, avhengig av långiver.

Les og forstå avtalen

Før du signerer en låneavtale, bør du lese det som står med finstilte teksten. Du kan også stille spørsmål for å forsikre deg om at du forstår det som står med finstilte teksten. Den finstilte teksten eller låneavtalen inneholder lånebeløp, rentesats og løpetid. Forsikre deg om at du er komfortabel med avtalen før du aksepterer den.

Søk profesjonell rådgivning

Du kan søke profesjonell finansiell hjelp hvis du ikke er fortrolig med slike spørsmål. En profesjonell tjeneste vil hjelpe deg med å få en bedre oversikt over din finansielle situasjon og låneavtalen. Med profesjonell rådgivning kan det aldri gå galt med finansielle beslutninger.

Konklusjon

Før du tar opp et lån i Norge, bør du vurdere din finansielle situasjon nøye. Du trenger en god kreditthistorikk for å få tilgang til bedre låneavtaler. Det viktigste er at du tar deg tid til å undersøke långivere før du tar opp et lån. Prosessen med å søke om lån i Norge er ganske enkel og grei. Du må imidlertid først finne et godt låneselskap.

Hvis du har et akutt behov for et lån, kan du velge et hurtiglån i Norge. Rentene på hurtiglån varierer avhengig av låneselskap og lånebeløp. Det kreves ingen kredittsjekk. Derfor kan du få tilgang til et hurtiglån i Norge selv om du har dårlig kredittverdighet.